Tüp Bebek

Op. Dr. Sinan KIZILKAYA

Tüp Bebek Tedavisi

IVF (In Vitro Fertilizasyon-Tüp Bebek)

İlk tüp bebek 1978 yılında Louise Brown adıyla doğdu. Tüp Bebek ( In Vitro Fertilizasyon -IVF ) yöntemiyle bebek sahibi olmak bu konuda sorunları olan (infertil) çiftler için yeni ufuklar ve umutlar başlatmıştır. Bugün, yardımcı üreme teknikleri hızla gelişmektedir. Yardımcı üreme tekniği ifadesinden kasıt doğal yöntemlerle gebe kalamayan çiftlere yardımcı olacak herhangi bir girişimin uygulanmasıdır. Basit bir inseminasyon (aşılama) da bu kapsam içindedir. Bu yöntemlerle, başka şekilde tedavi olma olasılığı olmayan birçok aile sağlıklı bebeklere sahip olma şansını yakalamıştır. Tüp Bebek yöntemi, erkeğin spermi (tohum hücresi) ile kadının yumurtasının insan vücudu dışında, bir laboratuar tüpünde birleştirildiği bir yardımcı üreme tekniğidir. Fertilizasyon (döllenme) gerçekleşirse, oluşan embryo uterusa (ana rahmine) yerleştirilir.

Kimlere Tüp Bebek Yapılır?

Tüp Bebek yöntemi, farklı nedenlerle infertil olan birçok çift için makul bir yöntemdir. İlk zamanlar sadece hasar görmüş veya tıkanmış tüpleri olan hastalarda kullanılırken, bugün endometriosis, Sperm faktörü Sperm sayısı-yapısı bozuklukları), Kronik yumurtlama problemleri, bağışıklıkla ilgili faktörler, ileri yaştaki bayanlar veya açıklanamayan infertilitede de tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Uzun süre klasik tedavilerden fayda görememiş her çifte uygulanabilir.

(Ovulasyon indüksiyonu) Yumurtlamanın Uyarılması

Ovulasyon indüksiyonu sırasında, her ay normal olarak gelişen tek bir yumurta yerine birkaç adet olgun yumurta üretmesi için overleri (yumurtalıklar) harekete geçiren bazı ilaçlar kullanılır. Bir tedavi döneminde birden fazla yumurtanın geliştirilip sperm tarafından fertilize olması ve rahim içine yerleştirilmesi durumunda gebelik şansı daha yüksek olmaktadır. İndüksiyon amacıyla kullanılacak ilacın çeşidi ve dozu, tedavi programına ve hastaya bağlı olarak değişim göstermekle birlikte, genellikle ovulasyon ilaçlarının kullanımı 7 ila 10 gün sürer.

Tüp Bebek uygulamasında zamanlama hayati önem taşır. Overlerdeki foliküller (overlerde bulunan, yumurtaların içinde büyüdüğü sıvı dolu kistler)in gelişimini izleyebilmek için, overler sık sık ultrason ile görüntülenmelidir. Ayrıca östrojen, progesteron ve/veya luteinizan hormon (LH) düzeylerinin ölçümü için kan örnekleri alınır. Normalde, foliküllerin gelişimi süresince östrojen üretimi yükselir ve  LH’da oluşan bir dalgalanma ovulasyonu başlatır. Ultrason kullanımı ve kan testleri ile foliküllerin olgunlaşma zamanı saptanır. Yumurtalar yeterli büyüklüğe geldiğinde (17-18mm) çatlatmak için hCG hormonu içeren bir ilaç enjeksiyonu yapılır. Uygulanan hCG, normalde 36 saat içinde yumurtlamayı başlatacak olan LH dalgalanmasını taklid eder.

Yumurta Alımı (Ovum Pick-Up)

Yumurta alımı yönteminin adı Transvajinal Ultrasonla Folikül Aspirasyonu’dur. Bu yöntem genel anestezi altında gerçekleştirilen kısa süreli bir cerrahi girişimdir.  Overlerde olgunlaşmış olan foliküllere vajinadan iğne ile giriş yapılarak yumurtalar tek tek aspire edilir.

Mikroenjeksiyon (İCSİ), ve Embriyo Kültürü

Yumurtalar alındıktan sonra, laboratuarda incelenirler ve herbiri maturasyon (olgunlaşma) bakımından derecelendirilirler. Yumurtaların maturasyonu, spermle birleştirilme (Mikroenjeksiyon) zamanını belirler. Mikroenjeksiyon, yumurtaların toplanmasından hemen sonra, birkaç saat sonra veya ertesi gün uygulanabilir. Yumurtalarının alındığı gün, eşi de sperm örneği verir. Laboratuarda ‘sperm yıkama’ denilen yöntemle en sağlıklı spermler seçilerek IVF kültür vasatı içeren ayrı laboratuar tüplerinde, önceden alınan yumurtalarla bir araya getirilir. Laboratuar tüpleri, sıcaklığı vücut ısısına göre ayarlanmış bir ısıtıcıya (inkübatör) yerleştirilir. Fertilizasyon (döllenme) için mikroenjeksiyondan sonra 12-18 saat geçmesi gerekir. 44-72 saat kadar sonra, 2 ila 8 hücreli, olgunlaşmış embriyolar uterusa(rahim) yerleştirilir.

Embriyo Transferi

Embryolar olgunlaşınca 1-3 adet embryo, bir transfer kateteri ile uterus boşluğuna yavaşça yerleştirilir. İşlem esnasında yardımcı bir hekim/hemşire, ultrason yardımı ile embryonun doğru yere konulduğundan emin olunmasını sağlar. Transfer işlemi normalde 10 ila 20 dk. sürmektedir. Transferden sonra bir süre yatak istirahati uygun olur.

Gebelik Oranları

ABD’de 1993 yılında IVF uygulanan tüm kadınlardaki canlı doğumla sonuçlanmış gebelik oranı, yumurta başına ortalama 18.3 % iken teknolojinin gelişmesi, bilgi birikimi ve tecrübenin artması ile günümüzde iyi bir hekim ve merkezin başarı oranları %50’lere ulaşmıştır. Ancak, henüz IVF ile gebe kalma oranları açısından kabul edilmiş tek bir ülke standartı yoktur. Zira, infertilite nedeni, kadının yaşı, uygulanan yöntem ve laboratuarın deneyimine göre başarı oranları çok fazla farklılık gösterebilmektedir.

Sinan Kızılkaya – DoktorTakvimi.com

Hamilelik

Klinik Çalışma Saatleri

Pazartesi – Cuma 09:30 – 19:00

Cumartesi 09:30 – 13:30

Adres

İnönü Cad. No:367/3
Renkli Durağı Karabağlar Hatay İZMİR

İletişim

E-Posta