Uzun dönem riskleri; Doğumdan sonra sizin eski halinize dönmeniz biraz zaman alacak. Bu arada gelişen bazı değişiklikler doğum sonrası dönemde rahatsızlık yapabilir. İlk iki ile altı hafta süresince adet kanaması gibi yoğun kanamanız olabilir. Kanamanın miktarı dönem dönem artıp azalabilir. Bu dönemde kullandığınız hijyenik pedlerin en fazla 6 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Kanamanın rengi pembeden kahverengiye dönüşerek birkaç hafta sonra beyaz bir akıntı halini alır. Kanamanız fazlalaşır, ateşiniz çıkarsa ya da akıntı kötü kokuyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Kanama emziren annelerde daha kısa sürebilir. Çünkü emzirme ile salgılanan Oksitosin hormonu, rahimin kasılmasına ve kanamanın azalmasına yol açar.
Normal doğum yapan annelerde epizyotomi, sezaryenla doğum yapanlarda ise ameliyat kesi yeri olacaktır. Bu dikişler doğumdan sonraki ilk bir iki hafta hareketle ağrıya sebep verebilir. Bunun için doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Dikiş yerlerinin temizliğine önem vermelisiniz. Doktorunuz önerdiği antiseptik solüsyonlarla pansuman yapabilirsiniz. Dikiş yerlerinizde kızarma, sulanma, açılma varsa veya ateşiniz yükseliyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz.
Doğumdan sonra tuvalete çıkma konusunda sıkıntılarınız ve korkularınız olabilir. İdrar yaparken zorlanma ve kabızlık olabilir.İlk günler idrarınızı yaparken hafif yanma hissedebilirsiniz. Takip eden günlerde azalıp geçiyorsa problem yoktur. Bol sıvı almak sizi rahatlatacaktır. Doğumdan sonra yürüyüş, barsak hareketlerinizi hızlandırarak kabızlık ve gaz sorununuzu önleyecektir. Tuvaletinizi yaparken dikişlerinizin açılma olasılığı düşüktür ancak fazla ıkınıp kendinizi zorlamayınız.
Normal doğumdan sonra kendinizi iyi hissettiğiniz an banyo yapabilirsiniz. Sezaryenle doğum yapan anneler de doğumdan 1-2 gün sonra banyo yapabilirler. İlk günlerdeki banyolar ayaktan duş şeklinde olmalı ve ılık su kullanılmalıdır. Çok sıcak su kullanarak uzun süreli banyo, tansiyon düşmesine ve kanamada artışa sebep olabilir.
Doğumdan 6 hafta sonra doktorunuza giderek kontrol olmalısınız. Bu ziyarette doğum kontrolü ile ilgili olarak hangi yöntemi kullanacağınızı da belirleyebilirsiniz. Adet görmeye başlamamış olabilirsiniz ama bu yumurtlamanızın başlamadığı ve gebe kalmayacağınız anlamına gelmez. Ayrıca unutmayınız süt vermek gebelikten koruyucu bir yöntem değildir. Adet görmeye başlamanız hem emzirmekle hem de sizin yapınızla ilgilidir. Meme verme sayınızın iyice azalmasına dek uzayabileceği gibi doğumdan sonra 3-6 ay içinde düzene de girebilir. Vücudunuzun eski formuna dönmesi en az altı ayı bulacaktır.
Doğumdan sonraki üç ay boyunca bazen daha da uzun bir süre fazla miktarda saçlarınız dökülebilir. Bu hormonlardaki değişikliklere bağlı bir durumdur. Zamanla normale dönecektir. Emzirirken beslenmenize dikkat etmelisiniz. Sütünüzün bol ve besleyici olması için önce annenin huzurlu olması ve mümkün olduğu kadar iyi uyuması lazımdır. Sonrasında da bol sıvı almalı ve bol proteinli gıdalarla beslenmelidir. Bu arada süt olacak diyerek gereksiz yere gıdalar alarak kilonuzu artırmayınız.Demir haplarına doğumdan sonra bir ay kadar daha devam etmeniz demir depolarınızın dolmasını sağlayacaktır.
Vücudunuzdaki hormonal değişiklikler sizin ruh halinizi etkiler. Zaman zaman kendinizi kötü hissedebilirsiniz, bir sebep yokken ağlayabilir, alıngan veya sinirli olabilirsiniz. Bu duruma Lohusalık Depresyonu ( Baby Blue ) diyoruz. Hayatınız artık eskisinden çok farklı olacaktır. Sizi bekleyen pek çok sorumluluklar ve görevler bulunmaktadır. Belki de evde ilgi bekleyen başka çocuklarınız da var. Üstelik kendinizi şişman ve çirkin hissediyor olabilirsiniz. Üzülmeyin! Bu süreç herkes için böyle ve geçici. Hormonal değişikliklerin yol açtığı bu durumu değiştirmek sizin elinizde değildir. Etrafınızda size yardımcı olabilecek yakınlarınızın yardımı ile ve eşinizin sevgi ve ilgisi ile bu dönemi çok daha rahat atlatabilirsiniz. Daha önce doğum yapmış arkadaşlarınızla da konuşabilirsiniz.
Bebeğinizin bakımı konusunda endişe hissedebilirsiniz. İyi bir anne olup olamıyacağınızı sorgulayabilirsiniz. İlk zamanlarda bebeğinizi bir yabancı gibi görebilirsiniz, hatta onu yeterince sevmediğinizi düşünüp suçluluk da duyabilirsiniz. Kendinize ve bebeğinize birbirinize alışmak için zaman tanımalısınız. Bebeğinizin bakımıyla ilgili bilgileriniz arttıkça, onunla daha çok vakit geçirdikçe, onun ne istediğini daha iyi anlayacaksınız. O, acıktığını, uykusu geldiğini ve diğer sıkıntılarını size bir şekilde anlatacak ve sizde anlayacaksınız.
Pazartesi – Cuma 09:30 – 19:00
Cumartesi 09:30 – 13:30
İnönü Cad. No.367/3
Renkli Durağı Karabağlar Hatay İZMİR